A Mevisz története

1984. óta érlelődött az ötlet, hogy az Evangélikus Egyháztól független, önálló jogi személyiségként, de az alapvető tanításokat magáévá téve létezzék egy szervezet, amit a fiatalok magukénak éreznek, ami egyfajta gyakorlóterep lehet az evangélikus fiatalság számára. 1988. IX. 3.-án, egy balatonszárszói országos ifjúsági konferencián született meg az a levél, melyet a Mevisz első dokumentumának (1/88) tekintünk. Ebben a résztvevők a Magyarországi Evangélikus Egyház ifjúsági munkájának újjáélesztését tűzték ki célul.

Egy 1988. X. 28.-i előkészítő ülés után, 1988. XII. 17.-én alakult meg a Mevisz, melyet a társadalmi szervezetek sorába a Fővárosi Bíróság 6.Pk.60830/1 számú végzése 1989. XII. 12.-én, a 692. sorszámon jegyzett be. 1999. IX. 13.-én a Fővárosi Bíróság 13.Pk.60.830/1989/18. számú végzése a Meviszt közhasznú szervezetté nyilvánította, azóta a politikától deklaráltan elzárkózik.

A Mevisz szervezetét és működésének rendjét az Alapszabályban leírtak határozzák meg. A legfontosabb irányító testület az elnökség, mely jelenleg nyolc tagú: elnökből, titkárból, három rendes és három póttagból áll. Az elnökség munkáját a közgyűlés, és 1998. óta a felügyelő testület ellenőrzi. Az elnökség és a felügyelő testület összetétele a kezdetektől napjainkig itt, a jelenlegi elnökség bemutatkozása pedig itt található.

A Mevisz tevékenységének a gerincét a kezdetektől fogva a szakcsoportok jelentik, ezek hasonló érdeklődésű fiatalokat fognak össze egy-egy munkaterület hatékonyabb művelése érdekében. A szakcsoportok életét egy-egy témafelelős irányítja, a programok szervezése és lebonyolítása lelkes önkéntesek munkáján alapul. A változó igényeknek és lehetőségeknek megfelelően a szakcsoportok száma évről évre változott (jelenleg kettő (2)):
Kedves Látogató!
Ha rendelkezel olyan információval, amely segíthet a Mevisz történetén tátongó fehér foltok eltüntetésében, kérünk, oszd meg velünk ismereteidet emailben vagy a Mevisz története című nyilvános fórumban! Segítségedet köszönjük!

Eddigi forrásmunkák:
- közgyűlések fellelhető jegyzőkönyvei
- a honlapon korábban olvasható (a statikus korszakból származó) információk
- a szakcsoportok bemutatása (papírlap kb. 1989-ből)