bárka

Az idei nyári táborok elmaradnak

:: kategória:

Többen kérdeztétek tőlünk az elmúlt időben, hogy „Nem lesznek-e mégis táborok, ha feloldják a korlátozásokat?”.

Sajnos egészen biztos, hogy nem.

Tudjuk, hogy nagyon nehéz. Ti is nagyon hiányoztok. Rossz lesz egymás nélkül ez a nyár. Ugyanakkor kérlek, lássatok meg néhány fontos szempontot: Egy táborban rengetegen vagyunk egy helyen, hosszú időn át, ahol nem tudjuk garantálni a szükséges távolságtartási és egyéb óvintézkedéseket. Ráadásul a táborosok nagy része a kora, vagy meglévő betegségei miatt pont a fokozottan veszélyeztetett rétegek közül kerül ki.

Ez akkora felelősség és veszély, amit nem tudunk vállalni. Nem szeretnénk, hogy bárki az általunk szervezett táborokban károsuljon maradandóan. Ezért kérünk titeket, legyetek megértőek. Igyekszünk minden tőlünk telhetőt megtenni, hogy tartsuk veletek a kapcsolatot. Igyekszünk összefogni a közösségeket és közösen viselni ezeket a terheket is.

Táborvezetőitek, segítőitek, tartják majd a kapcsolatot veletek és ti is tarthatjátok egymással. De egy dolgot nem tehetünk jó lelkiismerettel: Nem szervezhetünk idén táborokat.

Bárkás öleléssel és szeretettel: a táborvezetők

Járvány miatti programtörlések

:: kategória:

Kedves Meviszesek, szeretett táboros Társaink!

Sajnos a koronavírus járvány miatt mi is lemondásokra kényszerülünk, őszinte sajnálatunkra.

A Komárom-Esztergom megyében készülő nagyheti mozgássérült passiókörút elmarad. A tavaszi tábortalálkozók, illetve a nyári táborok elmaradnak.

Nagyon sajnáljuk, hogy így alakultak a dolgok. Jó lett volna újra találkozni, újra együtt lenni.

Mindenkinek kitartást, egészséget, és reményt kívánunk. Gondoljunk egymásra! Gondolunk rátok! Már várjuk a mielőbbi találkozást! Azért, hogy kompenzáljuk az elmaradt programokat, bátorító, vigasztaló üzeneteket igyekszünk alkotni és továbbítani nektek az elkövetkező időszakban.

Jean Vanier ügye

:: kategória:

A Magyarországi Evangélikus Ifjúsági Szövetség, a Mevisz, egyike azon keresztény szervezeteknek, amelyek a Bárka (L’Arche) mozgalom szellemiségét követve (bár attól szervezetileg függetlenül) olyan közösség építését tűzték ki célul, amelyben sérült, fogyatékossággal élő emberek elfogadásra, megkülönböztetés nélküli, emberi bánásmódra találhatnak. Az első Bárka közösséget Jean Vanier hozta létre 1964-ben, Franciaországban. Az elmúlt évtizedekben számos hasonló közösség jött létre világszerte, amelyek fizikai, valamint szellemi fogyatékossággal élő és egészséges emberek széles körének teremtenek lehetőséget támogató, szerető kapcsolatok kialakítására, a valahova tartozás élményének megtapasztalására, és ezeken keresztül Isten feltétlen szeretetének megélésére. A Bárka mozgalom és az alapját képező szellemiség elválaszthatatlanul összekapcsolódott Jean Vanier nevével.

A fentiek fényében talán még sokkolóbban ér minket az elmúlt hetekben napvilágra került hír, amely szerint Vanier 1970 és 2005 között hat fogyatékossággal nem élő nő ellen szexuális visszaélést követett el. A L’Arche International vizsgálata megerősítette a vádakat. A molesztálás áldozataiban az átéltek súlyos, hosszú távú lelki sérüléseket okoztak. Fontosnak tartjuk leszögezni, hogy a molesztálást, szexuális visszaélést semmilyen körülmények között nem tartjuk elfogadhatónak, függetlenül az áldozatok és az elkövető személyétől, fizikai megjelenésétől és egészségi állapotától, valamint az általuk képviselt és hirdetett értékektől is. Vanier munkássága és jelentősége nem menti fel őt, ahogy nem enyhíti az általa okozott traumákat sem.

BárKarácsony 2018

:: kategória:
2018 dec 8 - 10:00
2018 dec 8 - 16:30
Etc/GMT+1

Helyszín: Lágymányosi Ökumenikus Központ (1117 Budapest, Magyar tudósok körútja 3. - a Petőfi-híd budai hídfőjénél)

Jelentkezés itt

Tervezett program:

  • 10.00-áhítat
  • 11.00-BibLab: Bibliai történetek kémiai kísérletekkel
  • 12.00-ebéd
  • 13.00-kézműves asztalok
  • 14.00-30 éves a Mevisz
  • 15.00-Istentisztelet

Passió 2018

:: kategória:
2018 már 25 - 00:00
2018 már 30 - 23:59
Etc/GMT+1

Az idei alkalmaink:

03.25. 18:00 (virágvasárnap): Sikátor, evangélikus templom (8439 Sikátor, Kossuth u. 16.)
03.26. 18:00 (hétfő): Győrújbarát (9081 Győrújbarát, Kis János u. 4.)
03.27. 18:00 (kedd): Mórichida, kultúrház (9131 Mórichida, Fő u. 26.)
03.28. 18:00 (szerda): Budapest-Kelenföld, evangélikus templom (1114 Budapest, Bocskai út 10.)
03.29. 18:00 (csütörtök): Bezi, kultúrház (9162-Bezi, Szabadság u. 59.)
03.30. 14:00 (péntek): Bőny, faluház (9073 Bőny, Ady E. u. 1/a.)

Mindenkit sok szeretettel várunk!

Segítői program

:: kategória:
2018 feb 3 - 00:00
2018 feb 3 - 23:59
Etc/GMT+1

Program: Óriáskerék, Evangélikus Múzeum, meglepetés

Jelentkezési határidő: január 27.
Jelentkezni lehet az irodai elérhetőségeken.

Esőnap: február 24.

BárKarácsony 2017.

:: kategória:
2017 dec 9 - 10:00
2017 dec 9 - 17:00
Etc/GMT+1

A szokásos helyen: a Lágymányosi Ökumenikus Központban.
Jelentkezés ezen a linken

Mevisz-rap-ek

:: kategória:

Néhány lelkes táborosunk írt néhány rap-et, melyben a Meviszhez kapcsolódó érzéseiket, gondolataikat fogalmazták meg. Az alkotások itt tekinthetők meg: http://www.mevisz.hu/node/947 A szerzőknek ezúton is köszönjük a műveket!

Összefoglaló az Új Európa Alapítvány támogatásáról

:: kategória:

A 2016. évben megszervezett táboraink egy részét az Új Európa Alapítvány támogatta. Az általuk kiírt pályázat keretében a terveink szerint 5, a valóságban 3 fő közösségi szolgálatos fiatalt tudtunk fogadni és bevezetni a "bárkázás" titkaiba. Reményeink szerint ők is visszatérnek és jövőre újra jelentkeznek segítőnek a mozgássérült és Bóbita táborainkba. Esetleg még osztálytársaikat is elhívják, ami különösen nagy öröm lenne! Köszönet a támogatónak és a fiatalokat mentoráló lelkes táborvezetőknek. Élményeikből részlet:

"Rájöttem, hogy milyen kedvesek, őszinték és viccesek a mozgássérültek és az értelmi sérültek is. Kihívás volt minden feladat, de mindig többet szerettem volna kipróbálni. Meglepetés volt az is, hogy a segítők között csomó fiatal is volt. Nagyon megszerettem őket. Mindig segítettek nekem is, főleg a 2 vezető."

"Segítettem másoknak, szeretetet kaptam és adtam. Végre nem néztem magam a tükörben, nem foglalkoztam azzal, hogy vajon elég jó vagyok -e én ide, mindent tuti jól csinálok -e, hanem csak tettem a dolgom, etettem, öltöztettem, beszélgettem, toltam kerekes széket, segítettem, mosdóba kísértem, fürdettem, az utóbbit nem mertem még egyedül, ott ketten segítettünk... Ezek közben én is rengeteg mindent kaptam, főleg megértését, bizalmat, meglepetéseket, elfogadást és szeretetet."

BárKarácsony 2016. december 10.

:: kategória:
2016 dec 10 - 10:00
2016 dec 10 - 18:00
Etc/GMT+1

Jelentkezés a BárKarácsonyra


Tartalom átvétel